Memphis Style Ribs med grillad potatissallad och Coleslaw med valnötter

Att grilla revbensspjäll tar tid, men det blir så otroligt gott. Visst kan man förkoka dem, men det blir inte samma sak. Om det sedan smakar bättre eller sämre, det är en smaksak. Detta recept tar cirka 4½-5 timmar att göra från start till slut. Men slutresultatet är något riktigt fantastiskt. Sammantaget är det 4 stycken recept som komponerar denna meny, men vill man göra det enklare så kan man ta bort antingen Coleslaw eller Potatissallad. Vår erfarenhet är dock att vissa gillar inte coleslaw och andra gillar inte potatissallad. Receptet är anpassat för 6 vuxna personer, och ganska väl tilltaget.


Förutsättningar

Revbensspjäll som inte förkokas bör barbecuegrillas ca 3½ till 4 timmar, och avslutningsvis vila i 20-30 minuter innan de serveras. Då får man riktigt goda, möra och saftiga ribs. Barbecuegrillning är indirekt grillning på låg temperatur med rök, och för att kunna göra detta behöver man antingen en barbecue (en grill avsedd för barbecuegrillning), eller en grill med lock. Det kan vara en klotgrill eller en gasolgrill. Man bör också som sagt ha gott om tid, och även om revbensspjällen skall grillas under flera timmar så behöver man regelbundet se till dem, dels för att moppa dem, dels för att fylla på med mer rökved.

Det är också en hel del ingredienser som skall skaffas in och vissa recept såsom rub kan förberedas innan, om man vill. Gällande utrustning, så har du säkert redan det mesta, men har du en kolgrill så rekommenderar vi en skorstenständare, så du kan tända mer kol under grillningens gång, och den bör stå på något värmetåligt, typ en betongplatta. Ett rib rack, ställning för revbensspjäll, kan också vara bra, men absolut inget måste. Nedan ser du några checklistor på vad som behövs.

Följande behöver du oavsett typ av grill:

  • Ingredienser till rub (se recept nedan)
  • 2 st tunna revbensspjäll
  • Ev. Rejäl kniv och skärbräda(om du tänker gör St Louis Cut)
  • Ev. Rib Rack (underlätar, men inget måste)
  • Ingredienser till potatissalladen (se recept nedan)
  • Ingredienser till Coleslaw (se recept nedan)
  • Barbecuesås (en eller flera)
  • Bytta till moppsås
  • Ingredienser till moppsås  (se recept nedan)
  • Pensel/mopp till moppsåsen
  • Rökved/rökflis, vi använde hickory, men mesquite fungerar det med.
  • Ev. papperspåse och kylväska

Följande behöver du om du har gasolgrill:

  • Gasol (ganska självklart, men kolla flaskan, för 4 timmar är lång tid)
  • Ev. Aluminiumfolie (om du inte har inbyggd röklåda)

Följande behöver du om du har kolgrill:

  • Kol eller briketter, vi föredrar briketter
  • Ev. Skorstenständare

Förberedelser

Ta bort membranen

När du fått hem revbensspjällen, börja med att ta bort membranet på bensidan. Detta bör du göra dels för att ribsen blir mer lätta att äta, dels för att röksmaken då tränger in lite djupare. Och med röken kommer också den rosa färgen, Detta är en sak som skiljer förkokta revbensspjäll mot barbecuegrillade, kokta är grå i köttet, medan de som rökts är rosa. Och det har inget att göra med om de är färdiga eller ej, utan det är en kemisk reaktion. För dig som aldrig tagit bort membranet på Revbensspjällen förut, kan du kolla på följande instruktion: Så här tar du bort membranet på Revbensspjäll.

Forma till spjällen

När väl membranen är borta vilket går ganska fort, så kan du kapa till revbensspjällen så de får en ”St Louis Cut”. Detta steg är inte på något sätt ett måste, men spjällen blir dels av med en hel del brosk, och därmed lättare att äta och de får en form som gör det lättare att grilla dem. Dessutom skall du inte kasta bort det du kapas bort utan det får grillas med det också, och kan grillas lite hårdare och blir därmed klara snabbare så kocken och dennes eventuella sällskap vid grillen kan smaka på något gott, under tiden resten grillas färdigt.

Blanda till rub

Att blanda till rub går fort, bara du har alla kryddor hemma. Vi brukar blanda till ganska mycket varje gång och häller det sedan i en märkt Zip-lock påse. Det gör att vi har en uppsättning påsar med olika rub för olika tillfällen. Receptet nedan räcker till ca två ”St Louis Cut” revbensspjäll. Vill du göra en större sats, använd följande recept

RUBB

Ingredienser
  • ½ dl brunt socker
  • ½ dl socker
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 msk salt
  • 1 msk vitlökspulver
  • 2 tsk svartpeppar, malen
  • 2 tsk ingefära, torkat pulver
  • 2 tsk lökpulver
  • 2 tsk rosmarin, torkad och finsmulad
Instruktioner
  1. Coleslaw med valnötter
    Antal portioner: 6 personer
    Ingredienser
    • ¼ st Vitkålshuvud, ca ½ kg , strimlad
    • ¼ st röd lök, fint hackad
    • ½ st rött äpple, skalat, utkärnat, rivet
    • ½ st grönt äpple, skalat, utkärnat, rivet
    • ½ dl valnötter, hackade
    • ½ dl olivolja
    • ½ dl äpplecidervinäger
    • 2 msk majonäs
    • 2 msk flytande honung
    • 1 msk dijonsenap
    • 1 msk amerikansk senap, gul, slät
    • ½ dl ädelost, smulad
    • salt och peppar
    Instruktioner
    1. Blanda ihop vitkål, lök, äpple och valnötter i en skål.
    2. I en separat skål blanda ihop olivoljam vinäger, honung, senap samt salt och peppar.
    3. Häll såsen över kålblandningen, och blanda ihop med händerna.
    4. Toppa med den smulade ädelosten.
    5. Låt stå i rumstemperatur alternativt i kylskåp till serveringenBlanda ihop samtliga kryddor.

      Förbereda kol/gasol och rök

      Har du gasolgrill, då kan du avvakta med att tända den i 15 minuter och istället göra en rökpåse för dina rökspån. En rökpåse är enkel att tillverka. Vik ihop ett ark alumiumfolie, vik ihop två av kanterna så vi har en öppning. Fyll på en näve rökflis eller rökpellets i påsen. Vik ihop sidan med öppningen. Ta en penna eller något annat lagom vasst och gör ett hål mitt på påsen.

      Har du kolgrill, då är det dags att tända upp den. Vi använder tändrör/skorstenständare och brukar fylla upp den till mellan halvfull och 2/3. Man kan använda rökpåse även till kolgrill, men vi brukar slänga på rökfliset direkt på briketterna.

      Det tar ju ca 30 minuter att tända upp en kolgrill och hälften för att tända upp gasolgrillen, och under denna tid kan du slutföra förberedelserna för revbensspjällen.

      Massera in rub på spjällen, och blanda moppsås

      Massera in rub på revbenspjällen. Receptet ovan räcker till två revbensspjäll. Passa även på att blanda till moppsåsen:

      Moppsås
      Ingredienser
      • 1 dl äppelsidervinäger
      • 2 dl vatten
      • 1 msk dijonsenap
      • 1 tsk salt
      Instruktioner
      1. Vispa ihop ingredienserna.
      3.2.1753

       

      Förbereda grillen

      Grillen skall hålla en låg temperatur, mellan 120° och 140°C. Och det viktiga är att denna temperatur mäts där revbensspjällen ligger. Många grillar har inbyggda termometrar i locket och det är bra, men det gäller även att man ha koll på temperaturen vid gallret. Detta är en vanesak, och med tiden lär man sig att läsa av den inbyggda termometern och vet då samtidigt vilken temperatur som är vid gallret. Ett bra tips för att lära sig detta är att skaffa en billig ugnstermometer, och ställe den på gallret bredvid det man grillar.

      Vi kan våran grill (i detta fall användes en Weber klotgrill 67cm) numera, och vet att, om vi i våra brikettkorgar som vi ställt på varsin sida, fyller på varje korg, med inte fullt hälften av de briketter vi tänt. Då kommer den att komma upp till rätt temperatur. Beroende på väder och vind kan vi behöva fylla på de sista tända briketterna eller plocka ur några.

      På en gasolgrill är det enklare, men glöm inte bort att först köra brännarna för fullt, speciellt den brännaren som skall ha rökpåsen ovanför, och du kan med fördel redan nu lägga påsen på plats. Efetr 5 minuter sänker du temperaturen till rätt temperatur, som du sedan skall hålla resten av grillningen.

      Själva grillningen

      Då var det dags att börja grilla. Kolgrillar brukar  ha luckor i gallret så man kan fylla på med med kol eller rökved. Vi brukar låta dessa luckor vara öppna när vi grillar Revbensspjäll. På en gasolgrill då skall man se till att inte alla brännare är tända utan direkt under revbensspjällen skall ingen hetta komma upp. Både på kolgrillar och gasolgrillar kan det vara fördel att lägga aluminiumformar under spjällen, och dessa kan med fördel även vara fyllda med vatten. Dels så kommer dropp from spjällen inte smutsa ned grillen, dels kommer vattnet att skapa en fuktigare atmosfär vilket gör revbenen extra saftiga. Om det på gasolgrillen inte ryms några aluminiumformar, så man kan lägga lite folie under gallret, precis under spjällen och ställa en aluminiumform med vatten ovanpå gallret vid en tänd brännare. Vad man kan och inte kan göra beror mångt och mycket på vilket typ och storlek man har på grillen. Det gäller att improvisera.

      Om du inte har ett rib rack, då lägger du revbenspjällen i grillen rygg mot rygg, så att benen ligger mot värmen. Tvärtemot än vad man kan tänka sig vill vi att köttsidan skall ligga så långt från värmen som möjligt. Har du rib rack så ställer du det på indirekt värme, och ställer revbensspjällen med benen uppåt.

      På kolgrillen kan du nu slänga ned en näve rökflis, innan du snabbt stänger locket så den inte hinner börja brinna.

      Gör coleslaw

      När revbensspjällen väl ligger på grillen och grillas, då är det ett ypperligt tillfälle att göra coleslaw. För den mår bra av att stå några timmas så den får slakas och dra till sig av smakerna. Det finns många recept på Coleslaw, och du kanske redan har en favorit. Annars är denna en coleslaw vi gillar just nu. Det är en kladdig Coleslaw men som får lite extra crunch av valnötter och en extra touch av smulad ädelost. Smulad och smulad förresten, vi gillar Saint Agür, och den är så kladdig att den inte går att smula

    Varje halvtimma

    Var trettionde minut, på ett ungefär, är det dags att titta till revbensspjällen. Börja med att läsa av temperaturen innan du öppnar locket. Har du en termometer i grillen så skall du läsa av den så fort du öppnar locket. Pensla på (moppa) eller använd en sprayflaska och spruta på moppsåsen på de grillade revbensspjällen, och avsluta med att lägga på en näve rökspån, om du har kolgrill. Har du gasolgrill kan det vara bra att förbereda fler rökpåsar ifall röken tar slut. Det är viktigt att hela tiden ha koll på temperaturen. Har du en kolgrill, då skall du se till att hela tiden ha lite tända briketter redo för att kunna höja temperaturen vid behov.

    Gör potatissallad

    När det är cirka en timme kvar innan själva grillningen är klar och 1½ timme kvar till dess att ni skall äta, då kan du börja med potatissalladen. Potatisen skall ju också grillas, och har du flera grillar då kan du grilla den i separat grill, men om du bara har en grill, vilket troligast är vanligast, då grillar vi potatisen tillsammans med revbensspjällen, i små foliepaket som vi lägger på direkt värme, direkt ovanför kolen/tänd brännare. Viktigt när vi gör detta är att vi samtidigt kontrollerar hur detta påverkar temperaturen i övrigt i grillen, det kan innebär att vi måste tillsätta mer kol/öka brännarna.

     

    Grillad potatissallad med bacon och ädelost

    Ingredienser
    • 750 g färskpotatis
    • 1 msk olivolja
    • ½ tsk salt
    • ½ tsk nymalen svartpeppar
    • 1 dl majonäs
    • ½ dl färsk persilja, finklippt
    • 2 msk vit balsamvinäger
    • 1 tsk socker
    • 1 tsk dijonsenap
    • ½ paket bacon, knaperstekt och smulat
    • 50 gr ädelost, smulad
    Instruktioner
    1. Dela potatisarna på hälften.
    2. lägg potatisarna i ett eller två foliepaket.
    3. Ringla över olivoljan och salta och peppra, och rör om.
    4. Lägg potatispaketen på grillen och grilla direkt i 15 minuter.
    5. Vända på paketet.
    6. Grilla i ytterligare 15 minuter.
    7. Ta bort foliepaketen från grillen.
    8. Öppna foliepaketen, och kontrollera att potatisen är klar. Grilla annars lite längre.
    9. Låt potatisen svalna i 5 minuter. .
    10. Blanda ihop majonäs, persilja, vinäger , socker och senap i en stor skål.
    11. Tillsätt potatisen och rör om försiktigt.
    12. Rör försiktigt ned lök, bacon och ädelost.
    13. Färdig att servera.

    Färdiggrillat

    Efter mellan 3½ och 4½ timme borde revbensspjällen vara klara. Det beror mångt och mycket på vilken temperatur som du haft i grillen. Tecken på att de börjar bli klara är att köttet börjar krypa ned några millimeter på benen, men det är inte alltid det syns. Ett bra sett att se ifall de är klara är att riva mellan två ben. Om de är klara då går köttet lätt isär och du skall se att det är rosa, dvs. om du använt tillräckligt med rök.

    Papperspåse i kylväska

    Barbecueproffsen som tävlar i grillning, de brukar låta revbensspjällen och annat få vila till sig ordentligt. Och ett bra sätt att göra det är att ha en kylväska till hands (utan kylklampar). När revbensspjällen tas ur grillen kan du lägga dem i en ren brun papperspåse, eller fråga i charkdisken om du kan få lite papper som de lindar in kött i, paketera ihop köttet i påsen eller i papperet, och lägg det i kylväskan, som nu fungerar som termos. Här kan köttet ligga i upp till 30 minuter, kanske ännu längre. Och när du tar fram det så har det blivit ännu mörare och saftigare.

    Färdigt att servera

    Då var allt klart och färdigt att servera. Glöm inte ställa fram lite olika barbecuesåser, som gästerna själva kan ta efter smak.

Etiketter: